دزدگیر اماکن
دزدگیر اماکن
جهت جلوگیری از سرقت اماکن یا اعلام سرقتهای مسلحانه از دزدگیراماکن استفاده می شود.عملکرد نظارت سیستم قابل تعریف می باشد،مثلا بعضی از سیستمها را می توان بصورت نیمه فعال مسلح کرد به این معنی که بعضی از محیطهای تحت کنترل باشند وبرروی بعضی از محیطها کنترلی نباشند (برای مثال حالتی را در نظر بگیرید که در خانه هستید و فقط میخواهیددربهای ورودی و پنجره ها کنترل شوند ولی اتاق خواب و راهرو تحت کنترل سیستم نباشد )یا اینکه بعضی از محیطها بصورت ۲۴ساعته کنترل شوند.قیمت کنترل پنل با توجه به قابلیتهای فوق قابل تغییراست.
بسته به نوع سیستم کنترل پنل ، دستگاه اعلام سرقت را میتوان از طرق مختلف مسلح یا غیر مسلح کرد، که ترتیب آن به شرح زیر می باشد :
کلید یا سوئیچ
ریموت کنترل
خط تلفن
سرویس GSM
کی پد
پیغام صوتی
اثر انگشت
کارت بدون تماس یا مغناطیسی یا Smart Card
IP شبکه
در سیستمهای دزدگیر اماکن جهت کنترل مکانهای مختلف از سنسورهای متفاوت استفاده می شود
مگنت: جهت حفاظت از دربها و پنجره ها
سنسور تشخیص شکستن شیشه
سنسور حساس به ضربه ( shock sensor )
رادار یا آشکار کننده حرکات که خود به سه نوع PIR، مایکرویو و اولتراسونیک تقسیم می شود،PIRخود به مدلهای مختلفی تقسیم می شود:
سنسور PIR برای فضای باز
سنسور PIR برای فضای بسته
سنسور PIR با دید °۳۶۰-°۹۰-°۱۸۰-°۱۲۰
سنسور PIR غیر حساس به حیوانات خانگی
…..
برای فضای وسیع از چشمهای خطی استفاده می شود و برای حفاظت از پنجره ها و دربها از شوک سنسور و سنسور تشخیص صدای شکستن شیشه استفاده می شود.خروجی سیستم دزدگیر میتواند به صورتهای زیر باشد:
آژیر ( ایجاد صدای بلند جهت اعلام خبر )
فلاشر ( نمایشگر فوری )
GSM (ارسال SMS یا تماس تلفنی از طریق GSM )
پیجر بی سیم ( ارسال اطلاعات بی سیم به پیجر )
تلفن کننده
IP ، شبکه
منبع تغذیه دزدگیر اماکن از برق شهر و باطری می باشد و حجم باطری متناسب با تجهیزات به کار رفته در سیستم متغیر می باشد. در مکانهای عمومی که امکان سرقت در روز نیز می باشد از شاسی اضطراری ( Emergency key ) یا پدال استفاده می شود که با فشرده شدن آنها سیستم شروع به آلارم می نماید. انتخاب نوع دستگاه دزدگیر اماکن وابسته به مکانی که قصد نصب آنرا داریم دارد و به همین ترتیب قیمت تمام شده برای یک سیستم وابسته به تجهیزات و وسائل به کار گرفته شده می باشد.
تجهیزات اصلی که در این سیستمها مورد استفاده قرار میگیرند به شرح زیر میباشد :
* دتکتورهای حرکتی
* دتکتورهای شکستن شیشه
* آژیرها با قدرتهای گوناگون
* تلفن کننده
* سیستم کنترل از راه دور
* باطری اضطراری
* دستگاه مرکزی
با بیان ساده تر میتوان گفت که :
دزدگیر وسیله ای است که به هنگام گذر از یک حریم خصوصی با اعلام صدا این عمل غیرقانونی را اعلان میکند.دزدگیرهای موجود در بازار هر چند از لحاظ ظاهری در انواع و اشکال مختلفی ارائه شده اند، ولی همگی آنها دارای یک ساختار مشترک می باشند.اکثر دزدگیرها دارای یک خط تحریک بسته ، که محل وصل حسگرهای بسته می باشد،ودارای کنترل از راه دور(ریموت کنترل ) جهت روشن و خاموش کردن دستگاه هستند. همچنین مدارهای دزدگیر شامل مدار فرستنده-گیرنده ، مدار شارژ باتری اضطراری و مدار آژیر میباشد و در نهایت دزدگیرها ممکن است مجهز به تلفن کننده خودکار در هنگام تحریک نیز باشند.
سنسور تشخیص حرکت PIR
نام این سنسور از سر کلمه های PASSIVE INFRA RED گرفته شده است سنسورهای PIR برای تشخیص حرکت موجودات زنده به کار می رود ( انسان و حیوانات ) . این سنسور معمولا با نام چشمی شناخته می شود .
خصوصیات سنسور
محدودهء دمایی که سنسور می تواند در آن کار کند ۳۰ – الی ۷۰ + می باشد . محدودهء ولتاژ تغذیه هم بین ۵ تا ۱۲ ولت است ( برخی که به صورت آماده ساخته می
شوند ، محدودهء تغذیه از ۳٫۵ ولت شروع می شود ) . زاویهء دید ( زاویهء مورد حس ) توسط سنسور ۹۵ درجه می باشد جریان مصرفی در محدودهء میکروآمپر است ( حدود ۵۰ میکرو آمپر ) .
روش کار سنسور :
اصول کاری این سنسور و آشکارسازی حرکت آن بر اساس انرژی گرمایی دریافتی از محیط می باشد و اثر پیرو الکتریکی می باشد . درون این سنسور کریستالهایی به کار برده شده اند که این خاصیت را دارند .
اثر پیرو الکتریک در عناصری وجود دارد که در معرض تغییرات گرمایی ، ولتاژی را تولید کنند .
برای داشتن ولتاژ تا حد ممکن ثابت و DC از یک فیلتر پائین گذر در خروجی استفاده می شود به علت اینکه امواج حرارتی دریافتی از فاصلهء دور بسیار ضعیف است ، از یک لنز یا عدسی با نام FRESNEL استفاده می شود . وظیفهء این لنز متمرکز کردن امواج دریافتی در مرکز سنسور است ( همانند عملکرد دیش در ماهواره ها ) . همچنین این لنز می تواند به صورت فیلتر هم عمل کند و امواج مزاحم را حذف کند این لنز یا عدسی باید نصب شود ( البته به صورت صحیح ) تا بتوان خروجی قابل قبولی را داشت . فاصله لنز تا سنسور حدود ۰٫۶۵ اینچ می باشد . این نوع لنز دارای شیارهایی بر روی خود است که برای هر چه بهتر متمرکز کردن سیگنالهای دریافتی می باشد
به علت اینکه این سنسور بر اساس گرما کار می کند ، در دیگر مصارفی که گرما در آن نقش دارد نیز می توان به کار برده شود
آشکار سازی حرکت
در حالتی که می خواهیم سنسور برای آشکار سازی حرکت استفاده شود ، باید سنسور طوری نصب شود که پایه های ۱ و ۳ به صورت افقی قرار بگیرند
در اینگونه سنسور ، وقتی سنسور حرکتی را مشخص کند ( جسم حرارتی در سیستم قرار گرفته باشد ، خواه انسان یا … ) ، خروجی سنسور فعال می شود و حدودا ۳ ولت می شود . البته این ولتاژ ممکن است برای هر مدل فرق داشته باشد که در دیتا شیت های مربوطه میتوان مقدار آنرا به دست آورد . اما وقتی که هیچگونه حرکت گرمایی مشخص نشود ، خروجی سنسور در حالت غیر فعال است ( صفر ولت )
اتصال سنسور
به دلیل اینکه خروجی سنسور قابلیت جریان دهی بالایی را ندارد ، بنابراین باید در خروجی از تقویت کننده استفاده کرد
اتصال سنسور به میکروکنترلر
همان طور که گفته شد ، برای مدل گفته شده ، خروجی در حالت فعال حدود ۳ ولت می شود . بنابراین می توان به صورت مستقیم به میکروکنترلر وصل شود . حال می توان با چک کردن پایه ای که خروجی سنسور به آن وصل است ، عملیان متناسب با تشخیص حرکت در سیستم را انجام داد . همچنین می توان از وقفهء خارجی نیز استفاده کرد .
نکتهء مهم :
قبل از اتصال سنسور ( از نوع آماده ) به میکروکنترلر ، از میزان خروجی سنسور اطمینان حاصل کنید . همچنین می توان برای اطمینان در ورودی میکروکنترلر ، از دیود زنر و یا محدود کننده های دیگر استفاده کرد
دستگاههای مرکزی اعلام سرقت کلاسیک :
یکی از معتبر ترین دستگاههای اعلام سرقت موجود در بازار مصرف داخلی دستگاه کلاسیک است که در چندین مدل مختلف به بازار مصرف ارائه میشود . این دستگاه که دارای استاندارهای مختلفی در زمینه تولید این نوع دستگاههاست از کیفیت و دقت بالائی برخوردار است . از مدلهای متداول دستگاههای کلاسیک به مدل X11 که کنترل آن توسط سوئیچ دستی میباشد ، دستگاه Z4 که کنترل آن توسط ریموت کنترل در انواع مختلف و جدیدترین دستگاه آن Z6 که کنترل آن توسط کی پد و کنترل از طریق خطوط تلفن انجام میپذیرد .
سنسورهای چشمی ( رادار ) :
رادارها بطور کلی با پرتو مادون قرمز کار میکنند و با سرعتی بسیار زیاد حرکت اجسام زنده را تشخیص میدهند . لازم به ذکر است این سنسورها فقط به حرکت بدن انسان حساس هستند و یا به حرکت اجسام بزرگ که این امر باعث کنترل در جلوگیری از اعلام هشدار مزاحم میشود . رادارها با زاویه دید های مختلفی تولید میشوند که از پر مصرفترین آنها میتوان به رادار ۹۰ درجه ، ۱۱۰ درجه ، ۱۸۰ درجه و ۳۶۰ درجه اشاره کرد .این رادارها بیشتر در فاصله ۲ متری از سطح زمین نصب میشوند و تا طول تقریبی ۱۲ متر را پوشش میدهند . این چشمی را حرکت های پشت شیشه را تشخیص نمیدهند اما حرکت خود شیشه براحتی برای رادار قابل تشخیص است . برخی از رادارهای مرسوم در بازار مصرف عبارتند است از :
چشم الکترونیکی کلاسیک
چشم الکترونیکی پارادوکس
چشم الکترونیکی الگانس
چشم الکترونیکی TEXECOME
چشم الکترونیکی پریمو
چشم الکترونیکی اسکن ترنیکس و ….
چشم الکترونیکی هانیول
شوک سنسور :
همانطور که از نام این سنسور پیداست با ایجاد شوک و یا ضربه این سنسور پیامی را برای دستگاه مرکزی ارسال میکند . شوک سنسور در دو نوع مکانیکی ( با لغزش دو پلاتین بر روی یکدیگر )و الکترونیکی ( با استفاده از تکنولژی آلتراسونیک ) در بازار مصرف موجود است .
پدال :
پدال یکی از پر مصرف ترین خبر کننده ها در فروشگاههای طلا و جواهر و گالریهاست و با فشردن آن توسط پا پیام اعلام خطر برای دستگاه مرکزی ارسال میشود .
بلندگو و آژیر :
برای اعلام خطر در مواقع ضروری استفاده میشود و هر دستگاه دزدگیری یک بلند گو و یا آژیر را در سیستم خود نیاز دارد .
کاور بلند گو :
برای استفاده از بلندگو در خارج از محیط های بسته برای جلوگیری از صدمه دیدن بلند گو از کاور استفاده میشود .
باتری :
یکی از مهمترین قسمتهای یک دستگاه دزدگیر باتری آنست که متاسفانه از نظر برخی از نصابهای این سیستم از اهمیت کمتری برخوردار است ، اما باید یادآور شد در هنگام خطر اگر باتری دستگاه شما از کیفیت پائینی برخوردار باشد و یا نا مناسب با دستگاه شما در نظر گرفته شود و یا حتی از تاریخ نصب آن مدت زیادی گذشته باشد سیستم دزدگیر شما به سادگی آسیب پذیر خواهد بود . پس یاد آور میشویم که در صورتیکه قبلا دستگاه دزدگیر برای شما نصب شده است حتما تاریخ مصرف آنرا کنترل نمائید و یا از سلامت آن اطمینان حاصل کنید . تاریخ مصرف باتری ها تا ۲ سال پس از تولید آنها میباشد و این در صورتیست که آن باتری استاندارد باشد .
دستگاه تلفن کننده :
این دستگاه در این سیستم وظیفه خبر رسانی به مالک دستگاه و یا نیروهای امنیتی و ویژه را دارد . برخی از این دستگاهها به تعداد مشخصی از شماره های ذخیره شده در حافظه خود تماس میگیرند و فقط آژیر پخش میکنند و مالک دستگاه را از احتمال خطر در محل نصب دستگاه مطلع میکند . نوع دیگر این دستگاه بجای پخش آژیر به هنگام تماس تلفنی آدرس و پیامی را که مالک دستگاه بر روی آن با صدای خود ضبط نموده ، پخش میشود و بنابراین کاربر میتواند یکی از شماره های دستگاه را به نیروی انتظامی و یا گشت نگهبانی محله اختصاص دهد . این دستگاهها میتوانند ۲ یا ۸ یا ۱۲ و یا ۲۰ حافظه شماره تلفن را در خود ذخیره نمایند و به هنگام خطر به نوبت شماره گیری کنند .
دستگاههای دزدگیر بیسیم :
این دستگاهها از تکنولژی جدیدی بهره میبرند که دیگر نیازی به کشیدن سیم برای سنسورها وجود ندارد و این کار بوسیله سیگنالهائی که از دستگاه مرکزی ارسال میشود صورت میپذیرد . تنها مورد بحث در این نوع سیستمها کنترل دوره ای باتری دورن چشمی هاست که میبایست بطور مداوم کنترل شوند و در صورت نیاز تعویض گردند . این چشمی ها بدلیل عدم اتصال هیچگونه کابلی به آنها از باتری داخلی خود تغذیه میشوند و به نسبت مقدار رفت و آمد در آن محل عمر باتری نیز متفاوت خواهد بود . این دستگاهها توسط خطوط تلفن نیز کنترل میشوند و کاربر میتواند با تماس تلفنی و دادن کد رمز مخصوص دستگاه را خاموش و یا روشن نماید و زمانیکه دستگاه با تلفن وی تماس گرفت ( برای اعلام خطر ) میتواند صدای محیط اطراف دستگاه را بشنود و یا آژیر دستگاه را بطور کلی قطع کند . این دستگاه دارای دو عدد ریموت کنترل جهت استفاده و خاموش روشن کردن نیز میباشد . برد هر چشمی بیسم میتواند تا ۱۰۰ متر باشد .
دزدگیرهای موجود در بازار هرچند از لحاظ ظاهر در انواع و اشکال مختلفی ارائه شدهاند، ولی بطور کلی همگی آنها دارای یک ساختار مشترکی میباشند، یعنی اکثر دزدگیرها دارای خط تحریک باز و خط تحریک بسته هستند که محل وصل حسگر باز و حسگر بسته میباشند و دارای کلید معمولی یا سوئیچ آلفا و یا قفل رمزی و یا کلید کنترل از راه دور جهت روشن و خاموش کردن دستگاه میباشند. همچنین مدارات دزدگیر شامل مدار شارژ باتری جهت قطع شدن برق دستگاه بوده و دارای مدار آژیر میباشند و در نهایت دزدگیرها گاهشمار ورود و گاهشمار خروج و گاهشمار آژیر دارند و ممکن است مجهز به تلفن کننده خودکار در هنگام تحریک نیز باشند.
تجهیزات و متعلقات جانبی دزدگیر اماکن بشرح زیر میباشد :
۱- دستگاه مرکزی دزدگیر دارای تلفن کننده و نمایشگر LCD
۲-دستگاه مرکزی دزدگیر(بدون تلفن کننده و LCD)
۳- چشم بیسیم
۴- چشم با سیم (۲ مدل)
۵-دیتکتور دودی باسیم
۶- دیتکتور دودی بیسیم
۷- مگنت بیسیم
۸- مگنت باسیم
۹- شوک سنسور
۱۰- بلندگو فضا خارج
۱۱- آژیر داخلی
۱۲ – فلاشر
۱۳- استراب لایت
۱۴- کاور فلزی
۱۵ -باطری خشک ۱۲ ولت ۵/۴ و ۲/۷ آمپرساعت
۱۶- مبدل GSM TO LINE
۱۷- کیت ریموت سه رله
۱۸- ریموت کنترل
۱۹- آژیر بیسیم
۲۰ – میکروسوئیچ
۲۱- آلفا سوئیچ
اعلام حریق ایران, دزدگیره اماکن, دزدگیر اماکن با سیم, دزدگیر اماکن بی سیم, دزدگیر اماکن سیم کارتی, دزدگیر اماکن خط ثابت, دزدگیره اماکن اندرویدی